4/1/10

Ποιοί θέλουν δημοψήφισμα;

Την ώρα που εμείς ανταλλάσουμε ευχές για καλή χρονιά, πληθαίνουν οι αναφορές για βασανισμούς μεταναστών από αστυνομικούς. Ειδικά το τμήμα «Ακροπόλεως» φαίνεται να δίνει ρέστα στην κακομεταχείρηση ταλαίπωρων μικροπωλητών. Τη μία βασανίστηκε ένας από τη Χιλή, την άλλη σακατεύτηκε ένας Σενεγαλέζος.

Ο περήφανος και τιμητικός τίτλος του «τμήματος Ακροπόλεως» δένει άψογα με το βασανισμό αλλοδαπών, συνδυάζει «φούστα-μπλούζα» τις αξίες που εκπέμπει στην υδρόγειο το μνημείο με το νεοελληνικό πολιτισμό μας.

Να πως διαμορφώνεται η ελληνική κοινωνία του 2010. Και φαίνεται πως παρά τις ευχές για «καλή νέα χρονιά» τα χρόνια που έρχονται θα είναι όλο και χειρότερα. Και δεν μιλάω για τη συγκυριακή οικονομική κρίση και την ανεργία, μιλάω για τη επίπτωση που θα έχει αυτή η κρίση στην ελληνική κοινωνία που καλείται να βρει διεξόδους την ίδια στιγμή που υποδέχεται χιλιάδες οικονομικών μεταναστών. Μιλάω για το πώς ο εσωστρεφής Έλλην, που ακόμα θεωρεί τον τόπο του αφαλό της Γης, θα φιλτράρει με το απαίδευτο μυαλό του τη σχέση μας με τους «ξένους».

Τα σχόλια που γράφονται από τον «κόσμο» στη διαβούλευση για την ελληνοποίηση των παιδιών των μεταναστών είναι διαφωτιστικά. Δείχνουν το πιο ξενοφοβικό μας πρόσωπο, την πιο μίζερη πλευρά μας. Ξαφνικά άνθρωποι που ελάχιστα πιστεύουν σε συμμετοχική δημοκρατία βρέθηκαν ΤΩΡΑ, μετά τόσα χρόνια μεταπολίτευσης να ζητάνε δημοψήφισμα.
Έλληνες που εκμεταλλεύτηκαν άγρια οικονομικούς μετανάστες σε χωράφια, εργοστάσια και οικοδομές για να τους καρφώσουν λίγο πριν την πληρωμή του μεροκάματου, θέλουν να έχουν άποψη για το πώς οφείλει να μεταχειρίζεται τους μετανάστες το ανάπηρο ελληνικό κράτος.

Φυσικά τα κόμματα οφείλουν να ηγούνται της κοινωνίας κι όχι να τίθενται σε ομηρεία από αυτή. Η ένταξή μας στην ΕΟΚ που ήταν σαφώς μείζον θέμα, δεν μπήκε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Επομένως για θέματα απλής λογικής, για θέματα που σέρνονται καιρό τώρα χωρίς πολιτική βούληση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Κοινή λογική χρειάζεται.

Παρ όλα αυτά όμως, σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να επαναστατεί με τους βασανισμούς των μεταναστών από τα όργανα του κράτους, που ακόμα δεν έχει αποδεχτεί ως καλύτερο τον αριστούχο αλλοδαπό μαθητή, που θεωρεί ότι Έλλην πολίτης οφείλει να είναι μόνο ο λευκός ορθόδοξος χριστιανός, που με δύο λόγια ακόμα ενστερνίζεται το δόγμα του ελληνισμού όπως το ήθελαν οι Μεταξάδες και οι Απριλιανοί (κι αυτό οφείλεται στη χρεωκοπία της εκπαίδευσης στα μεταπολιτευτικά χρόνια αλλά είναι άλλο κεφάλαιο), η λογική αυτή δεν φαίνεται να είναι και τόσο «κοινή».

13 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πράγματι η εποχή μας είναι τόσο μισαλλόδοξη, τόσο ρατσιστική. Ο μέσος Έλληνας, εκείνη η μετριότητα που αναζητεί άλλοθι για κάθε της πράξη προσπαθεί μέσα από τα λογής προσωπεία να βγάλει το άχτι της. Το 2012 πλησιάζει, η συνομωσιολογία κορυφώνεται, το ρατσιστικό μίσος και ο φόβος για τους άλλους (είτε είναι η επιστήμη, είτε το εμβόλιο, είτε ο ξένος, είτε τόσα άλλα) κυριαρχούν.

Νοσφεράτος είπε...

''Ειδικά το τμήμα «Ακροπόλεως» φαίνεται να δίνει ρέστα στην κακομεταχείρηση ταλαίπωρων μικροπωλητών. Τη μία βασανίστηκε ένας από τη Χιλή, την άλλη σακατεύτηκε ένας Σενεγαλέζος.
''
E αυτό δεν ειναι ζητημα Μονο της ελληνικής κοινωνιας ε; Ειναι κυριως Ζητημα του Υπουργου ..''Προστασιας του πολιτη''
Κατι πρεπει να γινει επιτελους ..

ανεστης είπε...

Δυστυχώς Δημο μου το πρόβλημά μας είναι κυρίως πολιτιστικό. Φυσικά και είναι μεγάλο το πρόβλημα με την αθρόα εισροή μεταναστών αλλά ο απαίδευτος και ο ηλίθιος βλέπουν το δάχτυλο αντί για το φεγγάρι.

ανεστης είπε...

Νοσφεράτε, φυσικά είναι ζήτημα του υπουργείου αλλά φοβάμαι πως παρα τις αποτάξεις και την κάθετη αντίθεση της πολιτικής ηγεσίας, το φαινόμενο είναι γενικευμένο.

Rodia είπε...

Παρ' ολα αυτα Ανεστη, ο κοσμος, ο μεσος ελληνας πολιτης δλδ, συμπαθει και συμπασχει και βοηθα τους μεταναστες. Με αυτα που συμβαινουν εναντιον των φτωχων αυτων ανθρωπων, η συμπαθεια μεγαλωνει και οι μεταναστες το νιωθουν και αντι να εξαγριωθουν ερχονται ολο και πιο κοντα με τους γηγενεις.
Εμενα λοιπον ενα δημοψηφισμα μου ειναι αδιαφορο, οσον αφορα το θεμα "νομιμοποιηση μεταναστων". Αυτο που με ενοχλει ειναι η βεβαιοτητα και η προεξοφληση του αποτελεσματος απο εκεινους που το προτεινουν. Μα, εντελως βλακες -σαν και του λογου τους- θεωρουν τους ελληνες πολιτες; Ακομα και τα γεροντια που τους στειλανε στη Βουλη υπερ της νομιμοποιησης θα ψηφισουν, γιατι ποιος θα τα περιποιειται και θα τους αλλαζει πανες στα γηροκομεια και στα σπιτια τους; ποιος αλλος απο τους ταλαιπωρους αυτους ανθρωπους που κανουν οοοοοολες τις δουλειες με αψογο επαγγελματισμο και χωρις διακριση; Ακομα και οι καθαριστες κτιριων μεταναστες ειναι πολυ καλοι επαγγελματιες.

ανεστης είπε...

Rodia μου, μου αρέσει που βλέπεις τα πράγματα θετικά αλλά επιμένω οτι όσο στριμώχνεται οικονομικά η κυνωνία (ναι μωρέ ξέρω πως γράφεται), τόσο περισσότερο θα ταλαιπωρούνται οι μετανάστες.
Περιμένεις δηλαδή σε μια οικονομία που δεν παράγει απολύτως τίποτε, να απορροφήσει τόσο εργατικό δυναμικό μόνο από την ανάγκη για γερο-sitting;
Μοιραία θα έχουμε πάλι υστερίες για δουλειές που χάνονται, το βούτυρο στο ψωμί του φασισμού.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγράφω από τα σημερινά ΝΕΑ

Αναπάντεχη τροπή παίρνει η έγκριση του ισλανδικού νομοσχεδίου για την αποπληρωμή χρεών προς Βρετανία και Ολλανδία μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008: Αν και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της χώρας άσκησε την Τρίτη βέτο, ανοίγοντας το δρόμο για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Το πολύπαθο νομοσχέδιο, που προετοιμαζόταν από το καλοκαίρι, άλλαζε συνεχώς και οδήγησε την πρωθυπουργό, Γιόχανα Σιγκουρδαρντότιρ, να απειλήσει μέχρι και με διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού για να ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της χώρας (33 υπέρ και 30 κατά) προβλέπει την αποπληρωμή χρεών συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ σε Λονδίνο και Χαγή.

Το βέτο όμως του προέδρου, Ολαφούρ Γκρίμσον, δίνει το λόγο στους Ισλανδούς, οι οποίοι ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑ της ψήφισής του. Πρόκειται μάλιστα μόλις για τη ΔΕΥΤΕΡΗ φορά από την ίδρυση του κράτους το 1944 που ο πρόεδρος διαφωνεί με νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο.

Τα χρέη προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Landsbanki και της θυγατρικής Icesave, στις οποίες διατηρούσαν καταθέσεις με υψηλά επιτόκια Βρετανοί και Ολλανδοί. Το Λονδίνο και η Χάγη εμφανίστηκαν ως εγγυήτριες, τις οποίες τώρα καλείται να πληρώσει η Ισλανδία.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, οι δρόμοι του Ρέικιαβικ γέμιζαν με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ότι με το νομοσχέδιο το βάρος κατανέμεται άνισα και καλούνται εκείνοι να «πληρώσουν τα σπασμένα».

Από την άλλη, η αποπληρωμή θεωρείται αναγκαίο βήμα για την απελευθέρωση κεφαλαίων στήριξης στην ισλανδική οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο προσβλέπει η Ισλανδία για να γλιτώσει τη χρεοκοπία. Εξίσου σημαντική είναι η αποπληρωμή και για την προώθηση μίας μελλοντικής εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το προεδρικό βέτο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ σε «junk» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ προοπτικές. Η επόμενη δόση ξεχωριστού δανείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τις σκανδιναβικές χώρες αναμένεται επίσης να καθυστερήσει, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο Φινλανδό αξιωματούχο.

Η ισλανδική οικονομία εκτιμάται ότι ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ περίπου 8% το 2009, και Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ Δ Ε Ν ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011. Τα 3,8 δισ. ευρώ που καλείται να αποπληρώσει το Ρέικιαβικ αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα ενός συνηθισμένου ισλανδικού προϋπολογισμού.

Δηλαδή, αυτοί είναι ΜΕΣΑ στον γκρεμό (ούτε καν στο χείλος!) και κάνουν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Αλλά ως γνωστόν, οι Ισλανδοί είναι ΦΑΣΙΣΤΕΣ…

ανεστης είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,
τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μπορεί να τίθενται σε έγκριση ή απόρριψη απο δημοψηφίσματα. Τελευταία φορά που ξαναζητήθηκε δημοψήφισμα ήταν με τις περίφημες ταυτότητες απο τον Χριστόδουλο. Όπου επίσης ήταν άκαιρο το θέμα καθώς και πάλι ήταν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πράγμα που δείχνει οτι
1) Η ακροδεξιοί στο μάθημα "ανθρωπινα δικαιώματα" και "Σύνταγμα" είναι κουμπούρες διότι προφανώς δεν τους αφορά το θέμα και
2) όταν η συντήρηση επικαλείται τη "δημοκρατία" και ζητάει δημοψηφίσματα θα πρέπει οι υπόλοιποι να ψυλιαζόμαστε οτι κάτι γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Khlysty είπε...

Μια απάντηση στον ανώνυμο: οι Ισλανδοί θέτουν ζήτημα δημοψηφίσματος επειδή ΔΕΝ θένε να πλερώσουν τα δάνεια που πήραν από Αγγλία και Ολλανδία, προκειμένου να σωθεί μια τράπεζά τους. Αυτό έχει τόση σχέση με το δημοψήφισμα που ζητούν οι "ελληναράδες" για τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες, όσο έχει και ο φάντης με το ρετσινόλαδο (και, βασικά, για να το κάνω πενηνταράκια, όσο η ισλανδική οικονομία πήγαινε καλά, όλα ΟΚ, όμως, τώρα οι Ισλανδοί δεν γουστάρουν να πλερώκουν για τα σπασμένα μιας πολιτικής που τους οδήγησε εκεί που τους οδήγησε. Sorry, κιόλα, αλλά αυτό εγώ το ονομάζω ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. Και, sorry πάλι, αλλά χέστηκα για τα όσα αιτιούνται για το δημοψήφισμα. Δεν τους είδα να το ζητάνε όταν οι τράπεζές τους έκαναν ανοίγματα και παιχνίδια...). Στο προκείμενο, όμως, δυστυχώς, είμαι με τον Ανέστη, κι όχι με τη Ροδιά. Κι αυτό, διότι, πάλι δυστυχώς, η άγνοια σε συνδυασμό με τη λαϊκίστικη ρητορική του ΛΑΟΣ -και αυτή που θά'ρθει από ΝΔ μεριά- είναι πολύ πιο ισχυρές από τη λογική απαίτηση μιας πολιτισμένης κοινωνίας να ενσωματώσει ανθρώπους που, ούτως ή άλλως, είναι μέλη της. Άλλωστε, τρις δυστυχώς, είναι πιο εύκολο να πεις "φταιν οι ξένοι", παρά να δεις τα δικά σου χάλια...

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΗ...
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΠΟΤΕ
ΠΑΝΤΑ ΗΣΟΥΝ Ο ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ(?) ΤΗΣ ΠΟΡΔΗΣ

ΟΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΜΙΑΣ ΨΕΥΔΟΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΛΟΥΜΠΕΝ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΕΝΟΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ" ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ...

ΑΙΝΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ...

ΑΝΕΣΤΗΣ

Xavier είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Xavier είπε...

Ανώνυμε βλέπω ότι εσύ έχεις μια πιο ξεκάθαρη ματιά στα πράγματα άρα μάλλον θα πεινάς. Εγώ σε αντίθεση με τον Ανέστη είμαι από τους βολεμένους που ελπίζω στην κοινωνική καταξίωση μέσα στην απελπισμένη για αποδοχή μοναξιά μου (...) μέσω της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας οπότε θα ήθελα να σου προσφέρω ένα πιάτο φαι και μια δωροεπιταγή για το Attica. Περιμένω σύντομα απάντησή σου γιατί το υπαρξιακό μου κενό μεγαλώνει επικίνδυνα.

ανεστης είπε...

Ανώνυμε, μη δίνεις σημασία στον Xavier είναι γνωστός αλλά αγαπημένος χαμερπής προβοκάτορας.

Το μήνυμά σου ήταν μια γροθιά στο στομάχι, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και ειδικά αυτό το, που είπες, το που λέει... να επιτρέψω στο μυαλό μου να αγαπάει, πολύ δυνατό ρε φίλε.
Αλμυρά κάνει να τρώω;