7/2/08

Έλα γενιά των 700€, να δεις τη γενιά της λάμπας των 8€!

Τη φωτογραφία και το θέμα τα είδα στο blog "Καφές και Τσιγάρο" του ΄φίλου Βιολόγου.
Η φωτογραφία είναι απο εδώ και πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε...


Χαμός στην δωρεάν διανομή των οικονομικών λαμπτήρων που «οργάνωσε» ο ΣΚΑΙ.

Πατείς με - πατώ σε, ταλαιπωρημένοι συνταξιούχοι (μέσος όρος ηλικίας 65 αν κρίνω από τις πολύ καλές φωτογραφίες του Σπύρου που βρίσκονται εδώ), σπρώχνονταν λες και ήταν λιμοκτονούντες Αιθίοπες μπροστά σε διανομή φαγητού από τον ΟΗΕ.
Γι αυτό και η λέξη «οργάνωσε» είναι σε εισαγωγικά. Γιατί προφανώς τίποτα οργανωμένο δεν υπήρχε στη διανομή αυτή.
Καμία ουρά, κανένα προσωπικό, κανένα σχέδιο για να μην προκληθούν οι κωμικοτραγικές σκηνές που εξελίχθηκαν. Ποιος σεβασμός και ποια αξιοπρέπεια;
Λες και αυτοί που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία δεν ξέρουν την κακομοιριά που δέρνει τον συνταξιούχο, λες και δεν ήξεραν πως εκατοντάδες ταλαίπωροι ηλικιωμένοι θα έτρεχαν να ποδοπατηθούν για την οικονομική λάμπα των 8 Ευρώ!
Την έχω δει αυτή την κακόμοιρη γενιά της αστείας σύνταξης. Τους είδα σε ομάδες να εισβάλουν οργανωμένα στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, που κατα κανόνα γίνονται σε κεντρικά ξενοδοχεία και διαθέτουν και «μπουφέ» για τους μετόχους.
Εκεί να δείτε γερόντια που κατασκηνώνουν μπροστά στους δίσκους και γεμίζουν πλαστικές σακούλες και τσέπες με καναπεδάκια σολομού και προσούτο! Μέχρι που οι κανονικοί μέτοχοι δεν προλαβαίνουν ούτε να δουν τι υπάρχει στο τραπέζι...
Να δείτε εκεί τραπέζια ολόκληρα να αδειάζουν σε λίγα λεπτά!

Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί οι ταλαίπωροι είναι πράγματι ταλαίπωροι. Σίγουρα υπάρχουν εκεί και μερικοί απ’ αυτούς που παραγεμίζουν στρώματα με χαρτονομίσματα. Που από «ιδεολογία τσιγγουνιάς» προσπαθούν να τη βγάλουν με τράκα. Αλλά στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι που καλούνται να λύσουν μια απίθανη εξίσωση. Το πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν με συντάξεις αστείες, πως θα γεμίσουν το στομάχι με τρεις κι εξήντα. Και δεν είναι νέοι άνθρωποι της γενιάς των 700€ που θεωρούν εκ-των-ουκ-άνευ το να βγουν και για διασκέδαση ή να πιουν ένα -ακριβό- καφέ στα μοδάτα στέκια., δεν θέλουν το καινούριο iPod.
Είναι η γενιά που κάνει σιωπηρή γιορτή που κατάφερε να τη βγάλει άλλη μια μέρα.
Είναι αυτοί που γεμίζουν τις αίθουσες των δημόσιων νοσοκομείων και των ΙΚΑ που δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ιδιωτικά ιατρεία και δεν έχουν ούτε τα 8 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά μιας λάμπας που θα τους κάνει «οικονομία».

Δεν έχει σημασία όμως, ο πληθυσμός αυτός δεν είναι παραγωγική κοινωνικοοικονομική τάξη, δεν είναι «αγοραστές»δεν συμμετέχει στις μετρήσεις των εταιριών ερευνών, της AGB, δεν είναι target group κανενός, είναι καταδικασμένοι να βλέπουν μια κοινωνία να τους προσπερνά, να μη τους μετράει και να μη τους υπολογίζει, άσχετα αν θα είναι οι μόνοι που λόγω ένδειας θα σπεύσουν να ποδοπατηθούν για να πάρουν την πολύτιμη λάμπα και να τεκμηριώσουν την τεράστια επιτυχία στην καμπάνια του ΣΚΑΙ και της Philips που πάντως τη διαφήμισή τους, την έκαναν.

17 σχόλια:

Agobooks είπε...

Χάσαμε το μέτρο.
Σκέφτομαι αδελφέ, αν αυτές τις λάμπες τις μοιράζανε σε μετανάστες, ας πούμε.
Δεν θα λέγαμε: κοίτα ρε τους πιασμένους πως κάνουν;

ανεστης είπε...

@n.ago
Όχι δε θα λέγαμε, μπορεί να έλεγΑΝ, αλλά εμείς ξέρουμε ότι μετανάστες και μη βράζουν στο ίδιο καζάνι.
Εμείς ξέρουμε οτι δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία και τις χαμηλές συντάξεις αλλά η ανασφάλιστη εργασία και τα λαμόγια της κάθε εξουσίας που πλουτίζουν λεηλατώντας τα δημόσια ταμεία.

ανεστης είπε...

...επίσης στη διανομή ήταν και μετανάστες.

Xavier είπε...

Αυτό που λες είναι σωστό. Δεν μπορώ να μην καταθέσω όμως από προσωπική εμπειρία, πως οτιδήποτε μοιραστεί σε δρόμους δωρεάν γίνεται ανάρπαστο, άσχετα από τη χρησιμότητά του.

Και όταν λέω ανάρπαστο, εννοώ ότι άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, σπρώχνουν, βρίζουν και κάνουν "πονηριές" για να το παραλάβουν.

Δεν ξέρω αν είναι ελληνικό φαινόμενο ή πανανθρώπινο, αλλά όποτε το έχω πετύχει στην Ελλάδα με έχει αφήσει άφωνο.

BioLogos είπε...

Τραγικό το παράδειγμα με τους μπουφέδες βρε Ανέστη, γιατί δε μιλάμε για καμιά εκδήλωση που μοιράζαν φούρνους μικροκυμάτων αλλά για ένα τραπέζι με φαγητό!

Τελικά όταν χρησιμοποιούμε την έκφραση "υπάρχουν και χειρότερα" δεν έχουμε διαννοηθεί ποιά είναι η πραγματική εικόνα αυτής της κατάστασης.Όποιος δεν πιστεύει ας ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες από την "οικολογική ευαισθησία" των συμπολιτών μας στην εκδήλωση του ΣΚΑΙ...η οποία στέφθηκε και από επιτυχία, όπως δηλώνουν.

ΥΓ.Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοιες εικόνες και να τις βλέπουμε κυνικά και αποστασιοποιημένα (συγνώμη που θυμίζω το λαϊκιστή Αυτιά).

zouri1 είπε...

ξεραν οτι θα συμβει κατι τετοιο,αλλα γουσταρουν να βλεπουν τον αλλον να ξεφτιλιζεται.Θα το δειχνουν και στις ειδησεις τους.

ανεστης είπε...

xavier
Δεν έχεις άδικο, αλλά πρέπει να είναι πρόσφατο φαινόμενο αυτό (μετακατοχικό;). Μην ξεχνάς οτι ο Καποδίστριας κλείδωσε σε αποθήκη με φρουρά τις νεοεισαχθείσες τότε πατατες για να ενδοαφερθούν οι αγρότες γιατί όσο τις έδινε δωρεάν, ούτε να τις κλάσουν!

ανεστης είπε...

biologos
Όσο και να μη μας αρέσει, πάντα θα υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Είναι φαινόμενο - αποτέλεσμα πολιτισμού και οικονομικών ανισοτήτων και "κοινωνικού" κράτους.

ανεστης είπε...

zouri1
Εγώ νομίζω οτι απλά δεν έφτασε μέχρι εκεί ο επιφανειακός σχεδιασμός τους. Η μόνη φροντίδα τους ήταν να κάνουν ντόρο, να ενισχύσουν το "οικολογικό προφίλ" του σταθμού και να δώσουν στη Philips το free air time που υποσχέθηκαν.
Δεν το αντιμετώπισαν ως ένα πραγματικό γεγονός.

ράγες είπε...

Ωραία τα λες! Αυτή τη γενιά είναι καταδικασμένη να την προσπερνούν! Αύριο θα είμαστε εμείς στη θέση τους!
Αυτή η γενιά όμως είναι και η πιο αξιοπρεπής! Γιατί όσο κι αν περνάει δύσκολα θα βρει πάντα τον τρόπο να προσφέρει κάτι στο εγγόνι, έστω και μια σοκολάτα! καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Κρατώ μια επιφύλαξη. Σαφώς υπάρχουν και οι πένητες άνθρωποι, που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, και για τους οποίους μια προσφορά μπορεί να μετρά πολύ.
Φοβάμαι, όμως, πως σκηνές όπως αυτή που περιγράφεις δεν έχουν να κάνουν με την ένδοια αλλά με την έλλειψη αξιοπρέπειας και τη μανία των ανθρώπων με το τζάμπα.
Φοβάμαι πως οι περισσότεροι είναι απλώς οι ίδιοι άνθρωποι που μόλις έρθει το λεωφωρείο τρέχουν, σπρώχνουν και κοπανιούνται χωρίς αιδώ, για να βουτήξουν μια θέση. Που θα προσπαθήσουν να κλέψουν τη σειρά ενώ περιμένουν να προσκυνήσουν το σκήνωμα κάποιου αρχιεπισκόπου. Που δεν τους λείπουν τα οκτώ ευρώ.

ανεστης είπε...

@aerosol
Ναι, είμαστε γεμάτοι απο τέτοιους αλλά επειδή το φαινόμενο είναι ταξικό και κυρίως συναντιέται σε όσους μια ζωή προσπαθούσαν να επιβιώσουν, εγώ τώρα δεν μπορώ να τους θυμώσω ενώ κάποτε τους έλεγα σκατόψυχους.
Τώρα τους αντιμετώπίζω με τρυφερότητα και με χιούμορ.
Ξέρεις τι είναι να γερνάς σε μια χώρα-καιάδα;

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η τελευταία φράση είναι μεγάλη υπόθεση.

"Ξέρεις τι είναι να γερνάς σε μια χώρα - καιάδα;"

Συνοψίζει πολλά κακά της εποχής μας.

... είπε...

Πάντως εγώ θα λεγα ότι ο πληθυσμός αυτός μια χαρά συμμετέχει στις μετρήσεις της AGB, είναι ο πληθυσμός που νομιμοποιεί με τα ποσοστά που δίνει την κάθε μπούρδα στην τηλεόραση, είναι ο πληθυσμός εξαιτ΄λιας του οποίου υπάρχει η κάθε Τατιάννα, η καθε Δρούζα, ο πληθυσμός που καίγεται τα καλοκαίρια, που ξαναψηφίζει όσους τον έκαψαν , είναι ο επικίνδυνος πληθυσμός, είναι αυτοί που θα κατέβουν στο Σύνταγμα και θα πανηγυρίσουν με τον κάθε τράγο που θα σηκώσει τι λάβαρο της επανάστασης, είναι ο πληθυσμός που θα σπάσει το βιβλιοπωλείο που πουλά το κακό βιβλίο που ποτέ τους δεν έχουν διαβάσει, είναι αυτοί που θα λιντσάρουν τον Αλβανό και τον μετανάστη, είναι με μια λέξη ο όχλος....που άύριο θα κάψει και σένα και μένα και οποινδήποτε τολμήσει να διαφοροποιηθεί....
Καλημέρα

ανεστης είπε...

@kermit

Σήμερα στην Αττική Οδό με προσπερνούσαν οι τζιπούρες (Μερσεντικά και Μπεμβέ) απο τη ΛΕΑ και ταυτόχρονα ο ένας πέταξε και τα χαρτάκια του απο το παράθυρο.
Είσαι σίγουρος οτι το πρόβλημά μας είναι "ο πληθυσμός της λάμπας των 8Ευρώ";

Κάποτε φίλε που τόλμησα και πήγα στη Μύκονο, είδα όλη την παραλία των διασήμων που διάβαζε Espresso γιατί προφανώς έψαχναν μέσα τη φωτογραφία τους. Τώρα φταίνε οι γέροι και οι φτωχοί για την Τατιάννα και τη Δρούζα;

Πιστεύεις επίσης οτι ο ηλικιωμένος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα είναι και by default ρατσιστής και ανήκει σε παραεκκλησιαστική οργάνωση;

Πολλά στερεότυπα μαζεμένα βάζεις, δεν νομίζω οτι είναι έτσι.

... είπε...

Δεν έχεις και πολύ άδικο.

Το θέμα δυστυχώς είναι πολυπαραγοντικό και αναρωτιέσαι από που να το πιάσεις.

K-Top είπε...

Μπορεί η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων να είναι όπως περιγράφει ο kermit. Δεν έχω στοιχεία για να το κρίνω αυτό ούτε για να δώσω έστω ένα πρόχειρο ποσοστό.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως στην πλειοψηφία τους, αυτό ούτε το ζήτησαν ούτε είναι επιλογή τους. Είναι αποτέλεσμα μίας αποκτηνωμένης κοινωνίας και ενός ανύπαρκτου κράτους.