8/7/09

Τα "αόρατα" καθημερινά σκάνδαλα

Εδώ και κάποιο καιρό η υπερήφανη Ελλάς πληρώνει διάφορα πρόστιμα στην Ευρωπαική Ένωση, το πιο πρόσφατο των οποίων είναι αυτό για τα «φρουτάκια». Συνολικά αυτή η ιστορία θα στοιχήσει περι το ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα για όσο καιρό η Ελλάδα δεν δημιουργεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή και διαχείρησή τους, σύν την εφάπαξ εισφορά (άλλα τόσα). Συνολικά ένα αξιοσέβαστο ποσόν για μια οικονομία που ψάχνει να επιβάλλει έμμεσους φόρους στους ραγιάδες.

Στελέχη της αγοράς είχαν «ρεζερβαριστεί» απο πολύ καιρό, για να στελεχώσουν την επιτροπή τυχερών παιχνιδιών που θα ήταν στην ευθύνη του υπουργείου οικονομίας. Σαν τον Β. Νειάδα (πρώην διευθύνοντα συμβούλου στον ΟΠΑΠ) ο οποίος μετά απο δύο χρόνια αναμονής και αφού η δημιουργία της επιτροπής αυτής ποτέ δεν τελεσφόρησε, την έκανε (με βαρειές πηδηματάρες) για να ενταχθεί σε μια εταιρία διαδικτυακού στοιχήματος.

Μάλιστα λοιδωρήθηκε γι' αυτή του την επιλογή (όχι κανείς δεν είπε το παραμικρό για όσους τόσο καιρό δεν δημιουργούσαν την επιτροπή).

Γιατί δεν δημιουργήθηκε αυτή η επιτροπή; Προφανώς γιατί κάποιοι αντέδρασαν αφού θα έχαναν το «λάδι» για το καντήλι που ανάβουν κάθε μέρα στο εικόνισμα της ελληνικής αφασίας.

Αν αυτά τα χρήματα είχαν υπεξαιρεθεί απο κάποιο συγκεκριμένο άτομο, θα μιλούσαμε για τεράστιο σκάνδαλο. Έχουμε εκπαιδευτεί όμως να αντιμετωπίζουμε τις περιπτώσεις αυτές επιλεκτικά και με μια βαθύτατα υποκριτική στάση. «Σκάνδαλα» είναι οι περιπτώσεις που αφορούν προφανείς μίζες και διαφθορά, ή συναλλαγή με ιδιωτικά «μεγάλα» συμφέροντα που μπορούν εύκολα να κατανομαστούν απο τις γνωστές εφημερίδες.

Την συνειδητή και κακόβουλη απραξία που εξανεμίζει αυτό το κρατικό χρήμα πως να την πούμε;

2 σχόλια:

patsiouri είπε...

Το ίδιο σκφτόμουν για τους πακτωλούς χρημάτων που εισπράττουν από την Ε.Ε οι δήμοι για τα αδέσποτα...αλλά ο κόσμος συνεχιζει να είναι γεμάτος αδέποτα!
Πέρισυ είχα βρει ένα χτυπημ΄νο σκυλάκι στη Σπάρτη, όπου είχαμε σταματήσει για καφέ γυρίζοντας από Ελαφόννησο.
Ρωτάω λοιπόν σε ένα μαγαζί εκεί: "Ποιό είανι το τηλέφωνο της Φιλοζωικής εδώ???".
"Φιλοζωική"??? άγνωστη λέξη.
Πάω λοιπόν στο Δήμο που ήταν δ'ιπλα να ρωτήσω ποιός είναι υπεύθυνος.
"Μμμμ...Φιλοζωική πάντως δεν έχουμε", μου απαντάει ένας βλάκας εκεί.
"Είναι κάτι βαρεμένοι που ασχολούνται αλλά που να τους βρω τώρα..."
"Καλά, πρωτεύουσα Νομού και δεν έχετ Φιλοζωική???" του λέω.
Ξέρετε πόσα λεφτά χάνετε από την Ευρώπη??? Αν κάνετε τα χαρτιά σας σα δήμος να κάνετε μία ή χρηματοδότηση είναι τεράστια!"
"Χέστηκα, στην τσέπη μου θα έρθουν???" μου απάντησε ο κύριος...

Ευτυχώς τελικά εντόπισα τους "βαρεμένους" και συνεννοηθήκαμε...

patsiouri είπε...

Ξέχασα, Άτρον, αν διαβάζεις, έχεις μέηλ!